Студенти и преподаватели от 5 държави гостуваха на община Асеновград - DC news

Студенти и преподаватели от 5 държави гостуваха на община Асеновград

Участници в Международното лятно училище по проекта за Европейски университетски алианс „ИНВЕСТ“

Студенти и преподаватели от Университета на Тесалия – Гърция, Университета по приложни науки Карелия – Финландия, Университета по приложни науки Ван Хол Ларенщайн – Ниделандия, Словашки аграрен университет в Нитра и от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите гостуваха на община Асеновград.

Участниците в Международното лятно училище по проекта за Европейски университетски алианс „ИНВЕСТ“ бяха посрещнати от заместник-кмета доктор Теньо Манолов.

Посещението бе в рамките на сътрудничеството между асеновградска община и ВУАРР, което е единственото извънстолично висше училище, пълноправен партньор в европейски консорциум.

По време на виртуалните две седмици на лятното училище студентите работиха по индивидуални задания, свързани с четирите теми: Качество в образованието и обучението, Социални услуги и социално включване, Социални иновации и устойчиво регионално развитие, Социално предприемачество.

Тази седмица те са в Пловдив за присъствени лекции и представяне на индивидуалните и групови разработки.

Заместник-кметът разказа, че градът е наричан „Малкият Йерусалим“ заради множеството църкви, манастири и параклиси. И още, че е известен с многобройните ателиета за сватбени аксесоари, булчински рокли и костюми и, че осъществява връзката между Централна България, Централните Родопи и Беломорието.

Студентите изгледаха и кратко видео за историята на града, за природните феномени в региона – „Беланташ“, Асеновата крепост, резерват „Червената стена“.

Доктор Манолов обясни, че природното явление „вечерник“ е една от причините градът да се превърне в лозаро-винарски център.

На въпрос от чуждестранните младежи какви са предизвикателствата пред регионалното управление днес, Манолов отговори: „Как да задоволим неограничените човешки потребности с ограничените ресурси, които имаме“.

Подобни статии

Top