Студенти-медици с дрес код синьо за Деня на диабета

Световния ден за борба с диабета

Световният ден за борба с диабета

се отбелязва всяка година на 14-ти ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият му цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг е символ на обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Ежегодно студентите от Медицинския факултет на МУ-Пловдив привличат вниманието на широката общественост към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване – диабета, чрез организирането на популярни инициативи, лекции и активно участие в кампании.

Тази година студентите-медици се концентрират върху това

как диабетът влияе на женското репродуктивно здраве и по-специално върху т.нар. гестационен диабет. От 17.30 ч. е лекцията на тема „Гестационен диабет“, която ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова, дм, ръководител на секция и началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Медицински университет и УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив.

Преди това от 16.30 ч. пред Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив ще се формира „жив“ кръг от присъстващите, облечени в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден, в знак на съпричастност към хората, заболели от диабет.

Събитието, организирано от бъдещите лекари е със свободен достъп за ученици, граждани, пациенти, както и за всички професионално заинтересовани.

Подобни статии

Top