Студенти от 26 страни започнаха обучение в МУ-Пловдив

Близо 500 младежи прекрачиха за първи път прага на университета

Медицински университет – Пловдив откри днес новата академична година за чуждестранните си студенти с тържествена церемония.

Близо 500 младежи прекрачиха за първи път прага на едно от най-елитните висши училища у нас. Записалите се първокурсници са от 26 страни, като с най-голям дял – 33% са класиралите се от Великобритания, следвани от тези от Германия – над 14%, Италия и Гърция – 11%, Ирландия – 4% и Швеция – над 1,5 %. Има студенти от почти всички европейски страни, а също така от Бангладеш, САЩ, Индия, Зимбабве, Сирия, Йордания, Турция.

380 от тях ще учат в специалност „Медицина”, 120 в „Дентална медицина” и 10 – „Фармация”.

Най-висок е балът в специалност „Медицина”, където две от първокурсничките – Мелина и Димитра от Гърция, са приети с максимален бал 36. Те са изкарали шестици на кандидатстудентските изпити по биология и химия, дипломите им също са отлични. С отлични оценки – над 5.50, са приети и студентите с най-висок бал и в останалите две специалности.

Ректорът проф. д-р Мариана Мурджева приветства студентите и им пожела много здраве и сили, за да издържат на изпитанието и на предизвикателствата.

„Учете за знания, не за оценки и дипломи, учете за своето бъдеще!“, обърна се към десетките млади хора пред Аудиторния комплекс ректорът проф. Мурджева.

Тя ги посъветва да бъдат приятели и да работят заедно, независимо от коя държава идват и ги увери, че техните преподаватели ще бъдат винаги до тях и ще им помагат.

„Тази година имаме с 30% повече желаещи да се обучават по англоезичната програма в нашия университет”, заяви зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Ани Белчева.

За седма поредна година академичното ръководство на МУ-Пловдив открива новата академична година за англоезичните си студенти с тържествена церемония изцяло на английски език. Университетът е единственото висше училище в град Пловдив, което открива два пъти учебната си година, като провежда специална церемония и посрещане за чуждестранните си студенти.

Ректорското ръководство полага грижи англоезичните студенти да се чувстват приобщени и да бъдат пълноправна част от голямото академично семейство на МУ – Пловдив.

Подобни статии

Top