Студенти от ПУ четат приказки на онкоболни деца (СНИМКИ)

Студенти от Руския център на ПУ разказват приказки на малките онкопациенти в УМБАЛ „Свети Георги“

Точно в деня, в който се отбелязва Международният ден на деца с онкологични заболявания (15 февруари), Центърът за руски език и култура към ПУ „Паисий Хилендарски“ организира посещение на студенти в Отделението по онкохематология на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“.

Йордана Гогозова, която се обучава в магистърската програма „Езиково осигуряване и културни дейности в туризма“, второкурсничките от бакалавърската специалност „Руска филология“ Вилияна Войводова и Гергана Куртева заедно със сътрудника на Руския център Анастасия Кехайова запознаха малките онкопациенти с приказката от А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка“.

След края на приказката студентките помогнаха на децата да нарисуват персонажите с моливи, пастели и флумастери.

Това не е първата благотворителна инициатива на Центъра за руски език и култура. На 13 и 14 декември 2017 г. се проведе седмият пореден Рождественски благотворителен базар в помощ на болни или нуждаещи се деца. В него освен студентите от ПУ, сред които и момичетата, посетили днес Детската онкохематология, в последния базар се включват ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив. Всички те изработват ястия по руски рецепти и ги продават на 13 и 14 декември в две от базите на висшето училище – Ректората и Нова сграда. Акцията успява да събере 570 лева, които са дарени на Отделението по онкохематология в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“.

Подобни статии

Top