Студентите по цял свят празнуват!

Днес отбелязваме и Международния ден на студентите.

Този празник на бъдещите висшисти се чества официално от 17 ноември 1941 г.

Датата е избрана от Международния студентски съвет (приета е и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, където е извършено първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г.

На тази дата хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Жертва стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

На същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. В чест на този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Ръководствата на различни университети от цял свят честват този ден и в знак на уважение към чуждестранните студенти в тези университети.

В България студентският празник обаче се празнува  на 8 декември, който някога е бил патронен празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Подобни статии

Top