Започва поредица от 3 дни, които се смятат за вълшебни! Начало на празничния цикъл дава Св. Трифон

На 1 февруари

Българската православна църква чества Св. Трифон –  мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Следващият ден, 2-ри февруари, е известен още като Сретение господне, един от 12-те големи християнски празници през годината и един от четирите празника, посветени на Божията майка, когато се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос.

Третият и последен ден, 3-ти  февруари, е празник, посветен на Свети Симеон, един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки. Тези дни се свързват с лозята, виното, плодордието и благоденствието.

Наричани са още вълшебни, тъй като на тях молитвите на всеки, който се е помолил за една добра година, изпълнена с много късмет и любов, ще бъдат чути.

Св. Трифон

е роден в  Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III.

Наследникът на Гордиан обаче – Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Светецът се счита за пазач на лозята. Народният празник в негова чест Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите, винарите и кръчмарите. Някои хора го празнуват на 1 февруари, а други на 14 февруари.

Обичаите повеляват да се омеси хляб — пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето.

1 2

Подобни статии

Top