Свърши ремонтът на свлачището над Асеновата крепост (СНИМКИ)

Пускат тежкотоварните камиони

От днес пускат тежкотоварните камиони по пътя за Асеновата крепост, който и единствената връзка със селата Лясково, Яврово и Добралък. Това стана възможно, след като приключи ремонтът на свлачището над крепостта, което съществува от над 10 години и се активизира всяка година при по-обилен дъжд.

„Ремонтът приключи в срок с необходимото качество, на което много държахме. Изградена е подпорна стена, чиято фундаментна основа е подпряна на пилоти и е анкерирана в здравата част на скалата, която се намира по-навътре в подземното легло“, посочи зам.-кметът по строителство на община Асеновград Стоян Димитров.

По думите му работата по стената е приключила, като пътят е обезопасен. Днес се свалят знаците за временна организация на движението, а комисия от КАТ трябва да приеме обекта, във връзка с приключването на ремонтните дейности, поясни инж. Димитров.

„Смятаме, че в зоната на свлачището всички проблеми, които имаше, вече са решени“, допълни зам.-кметът.

От общината правят проект за отводнителни съоръжения в цялата свлачищна зона

Той съобщи, че от общинската администрация възнамеряват да изготвят проект, с който в целия свлачищен район да се направят отводнителни съоръжения и канавки, да се уловят водните потоци, които компрометират тези участъци и да бъдат вкарани в деретата. Целта е да се преустановят всички свлачищни процеси в този район.

„Идеята е да вървим пред събитията, а не след тях, т.е. не да чакаме да се свлече част от пътя, за да предприемем необходимите действия, а да отводним цялото трасе и по този начин да преустановим всички свлачища в този район“, обясни Стоян Димитров. И допълни, че проектът ще бъде заложен в следващия бюджетен период, а финансиране ще се търси от Междуведомствената комисия.

Зам.-кметът припомни, че за ремонта на участъка на свлачището над Асеновата крепост бяха отпуснати 480 000 лв. от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, като за целта лично премиерът Бойко Борисов се ангажира парите да бъдат преведени наобщина Асеновград. Изготвен бе работен проект, направен беше геоложки доклад и  в момента се очаква приемателна комисия да приеме самото съоръжение.

Подобни статии

Top