Сватбена обредност на различните етноси показват в Асеновград

С три автентични сватби Асеновград се включва в Международния ден на толерантността-16 ноември.

Пищна ромска сватба, традиционната турска къна и автентичен български ритуал ще оживеят на сцената на НЧ „Родолюбие“ в Асеновград.  Градът на булките ще  покаже традициите на сватбения ритуал на трите етноса, които съжителстват от столетия в района тази вечер в рамките на проекта „Ден на толерантността- сватбеният ритуал, видян през призмата на различните етно-културни общности“. Той е на стойност 3 хиляди лева и е финансиран от фондация „Пловдив 2019“.

Над 40 самодейци ще влязат в ролите на младоженци, шафери и сватбари, за да пресъздадат традициите на сватбения ден при българи, турци и роми.  Пред зрителите те ще разкрият тайната на обичая къносване, който се извършва ден преди двамата млади да се врекат във вярност при  турския етнос.

Пищност и пъстрота ще изпълнят сцената докато доброволците-артисти демонстрират как се женят ромите. Интересни ще бъдат  пазаренето, танците и дори специфично приготвената храна при ромската женитба. По време на ритуала булката пък ще смени задължително три тоалета-бяла, жълта и червена рокля.

Уруглица ще се развее на сцената при автентичния български сватбен ритуал. Всеки, който се хване да води хорото ще държи специално знаме, което задължително присъства  на сватбата. При празнуването на българите ще звучи и  типичната сватбена песен „Ела се вие, превива“ .  Ще бъдат демонстрирани още омесването на  на ритуална пита и кумското надиграване.

Майстори-кулинари ще приготвят вкусните блюда, които задължително присъстват в сватбения ден на българите, турците и ромите.

В  организираните като  представление ритуали на  сватбата са се включили доброволци и от трите етноса, каза секретарят на читалището Дафинка Комитова. „Своеобразният спектакъл ще бъде показан в  Деня на толерантността, а идеята е  да се види как всички можем  де се обединим и да работим заедно в името на една кауза.“ 

От години основен поминък в Асеновград и за трите етноса е бизнесът с производство на булчински рокли. Сватби се правят от всички и това е начин да се обединят различни интереси, подчерта още Комитова.

Най-интересното и любопитното от всеки ритуал ще бъде показано в рамките на 20 минути. Възстановките започват от 19 часа в зрителната зала на НЧ „Родолюбие“, а входът е свободен. 

 

Подобни статии

Top