Почитаме Света Марина – покровителка на здравето

Народът вярвал, че светицата посещава сънищата на хората

В третия ден на юлските Горещници, 17 юли, християнската църква почита паметта на Света Марина.

Народът ни вярва, че светицата посещава сънищата на хората и ги съветва как да се спасят от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води. В  чест на света Марина се пали и нов огън в огнището, за да изгори злото.

За българите тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на здравето, водите, жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на трон, лявата ù ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Горещниците – 15, 16 и 17 юли, народът ни празнува в чест на огнената слънчева стихия. Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян. Най-строго се почитат първия и третия горещник. Знае се, че каквото и да се изработи в тези дни, ще изгори. Не се ходи пеш. Жените не се захващат с никакви ръкоделия.

На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве и от хора и от животни. От него всеки взима, за да запали домашното огнище. Казват, че през тези дни и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Започват седенките, изпълнени с магии за любов.

Огънят е култов символ в представите на българина, той има магическа и пропъждаща сила.

Имен ден на 17 юли имат Марин, Марина, Маринела.

Подобни статии

Top