„Светителят хирург“ с безплатна прожекция в Асеновград

Филмът „Светителят хирург“ бе отличен с Гран При

Православният филм на Ангел Бончев „Светителят хирург“ ще бъде показан тази вечер пред жителите на Асеновград. . Представянето ще бъде в градската библиотека „Паисий Хилендарски“ от 17.30 часа. Прожекцията е част от зимните културни празници, а входът  е свободен.

Филмът „Светителят хирург“ бе отличен с Гран При сред 120 филма на Международния кинофестивал „Славянска приказка“ през октомври 2018-а година и почетна награда от конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците “ към Община Благоевград през март 2019-а година.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента.

Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт. Автор, оператор и режисьор на лентата е Ангел Бончев.

Въпреки, че филмът е посветен на всички лекари, животът на свети Лука Кримски може да бъде посветен не само на тях, но и на всички обикновени хора и духовници, тъй като той може да бъде пример и вдъхновение за живот посветен на Бога във всяка една част от житието му.

Филмът „Светителят хирург“ е създаден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит +Николай.

Подобни статии

Top