Световен ден на осведомеността за аутизъм

– Как протича един преглед на дете, за да го диагностицирате?

– Една от първите статии, които писахме по темата излезе преди 6-7 години. Тогава все още аутизмът беше недостатъчно познат от лекарите и ние трябваше да изработим методика, с която да се справят справят с този въпрос. Първото нещо, което насочва е шумът вън в чакалнята. Обичайно е децата с аутизъм да са по-шумни.

По време на преглед педиатрите правят едновременно две неща – докато задават въпроси на родителя и записват отговорите, те гледат поведението на детето -дали е спокойно или хиперактивно, какво е . Отношението му към родителя,  как се обръща към него, когато го повикат, дали го поглежда или не, дали търси успокоение у него или не, каква е реакцията към команди на родителя.

След това наблюдаваме по какъв начин детето играе, дали е монотонен. Когато им дадеш кубчета, те често ги нареждат на верижка, а не строят кули или къщички. Когато им дадеш количка или влакче, вместо да го бутат, да издават звуци, да се вживяват в играта, те започват да въртят гумите, да оглеждат отстрани, да го ближат, да го миришат. Това не е функционална игра. Когато им дадеш книжка,  те често нямат интерес или започват да я разглежда под различен ъгъл или да я галят, миришат, лапат или хвърлят.

Сменяме с друга игра, за да видим какъв е интересът към новото. Обикновено аутистите не обръщат внимание на новата игра, след като са свикнали със старата.

В България вече има достъпно за всеки родители приложение за смартфон, което показва дали детето е с повишен риск за аутизъм. „M- CHAThat” е най-често използваният в света скрининг за аутизъм. Преведен е на български от психоложката доц. д-р Севджихан Еюбова. Всеки родител може да си го свали от Google Play на смартфона и да го приложи да на неговото дете. За доказване на диагнозата при случаи с повишен риск, но без убедителна симптоматиката, които изискват много повече време, материали и обучение.

Самото диагонстично изследване продължава над 2 часа и е доста трудоемко. С широко въвеждане на DSM-5 отпадна долната възрастова граница  за поставяне на диагнозата. Смята се, че оптималното време е между 24 и 36 месеца.

На 24 месеца симптомите са достатъчно ясни. Това е най-подходящото време за поставяне на диагноза, за да има време за рехабилитация. Колкото по-рано започнеш, ще имаш толкова ще е по-голям успехът.

1 2 3 4

Подобни статии

Top