Световен ден на съпричастност с болните от хемофилия

Българската асоциация по хемофилия призовава тази вечер всички да включат червена светлина

На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. Целта на това е отбелязване е всички ние, които сме около хемофилиците, да бъдем отговорни и информирани за тяхното състояние. Сред целите е подобряването на живота на самите болни и по-лесният достъп им до медицински услуги, психологическа помощ и др.

По неофициални данни у нас болните от хемофилия са около 700. Според статистиката около 70 % от засегнатите от болестта страдат от по-лека форма и никога не биват диагностицирани. Преобладаващият брой пациенти са момчета(към 2017 г.).

Българската асоциация по хемофилия призовава тази вечер всички да включат червена светлина  в знак на съпричастност към хората с вродени нарушения в кръвосъсирването.

Засега лечение за болестта няма, но терапията осигурява пълноценен живот. Хемофилията е хронична болест и не може да бъде излекувана, но тя трябва да има широка гласност, защото при незнание за подобна диагноза и неинформиране на съответните отговорни за здравето ни хора, смъртността е много висока. Една от основните практики за живот с хемофилия е редовния умерен спорт, който да заздравява костите и ставите и да поддържа тонуса на кръвоносните съдове

Затова за  четвърта поредна година Асоциацията организира Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората, страдащи от това сериозно социално значимо заболяване.

С тазгодишното послание „Движението е промяна“ Асоциацията призовава всеки един от нас да бъде двигател на позитивната промяна.

На 21 април 2019 Асоциацията кани всички да се включат във Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия. Социално-спортното събитие стартира точно в 11:00 ч. едновременно в 5-те най-големи града у нас – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

 

 

 

Top