Световен ден на свободата на печата

България е на 111-о място по свобода на словото

Свободата на пресата се счита от мнозина за една от основните ценности на демократичната държава. За да се гарантира работата на правителството, трябва да се осигури независимостта на управлението на пресата, както и да бъдат гарантирани механизми за предпазване от заплахи от властта. Независимостта на информационните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното правилно функциониране.

България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията на „Репортери без граници“. Докладът оценява свободата на печата в света за 2018 г. сред 180 държави. 

На първо място в класацията за свободата на печата в 180 държави за втора година е Норвегия, следвана от Швеция.

Страната ни губи две позиции – през 2017 година бяхме на 109-о място. Но оставаме най-зле класираната страна от ЕС, включително и от Западните Балкани, които кандидатстват за членство. 

През 1993 г. ООН постанови 3 май да бъде световен ден на свободата на печата, за да се подчертае необходимостта от важността на темата. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. „относно насърчаване на свободата на печата в света“ е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

На днешната дата международни организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да бъдат информирани хората.

Подобни статии

Top