Световен художник направи паметник и мемориална плоча на княз Церетелев за Пловдив

Скулпторът Зураб Церетели е наследник на княза

Паметник на княз  Алексей Церетелев ще бъде открит днес в пловдивското село Церетелево, което носи името на руския благородник. Церемонията ще бъде в 14.00 ч., съобщиха от Почетното консулство на Руската федерация под тепетата.

От консулството допълниха, че паметникът е направен от световноизвестния художник монументалист  Зураб Церетели. Скулпторният портрет е на неговия предшественик княз Алексей Церетелев, ревностен защитник на българската национална кауза. Паметникът ще бъде открит с тържествен военен и църковен ритуал.

Идеята за поставянето на скулптурата  е на инициативен комитет начело с Почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. Негово дарение е постаментът за бронзовия бюст. Пиедесталът с височина 185 сантиметра е изработен от риолит – скала, подобна на гранита.

Мемориална плоча на княз Церетелев ще бъде поставена и на ресторант „Пълдин“ в Пловдив, за да напомня за делото на руския дипломат, който се бори за правата на българите и за осигуряването на автономия на Южна България. Барелефът също е дело на Зураб Церетели.

Княз Алексей Церетелев

развива широка благотворителна дейност в помощ на българите и участва като доброволец в Руско-турската война. Той е член на дипломатическата  комисия, която разследва извършените престъпления  в българските земи при потушаването на  Априлското въстание от 1876 г., и на международната комисия, която съставя Органическия устав на Източна Румелия. Бил е Генерален консул на Русия в Източна Румелия  в периода 1878-1882  година. Българите  го наричали „нашия княз“.  Името му носят улици в София и в Пловдив, а през 1934 г. село Думанлии е преименувано на Церетелево.

1 2

Подобни статии

Top