Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

8 май е световният ден на Червения кръст и на Червения полумесец.

Отбелязва се от 1948 г. по решение на международната конференция на Червения кръст по повод годишнина от рождението на Анри Дюнан (1828-1910), швейцарски хуманист, общественик и писател, носител на първата Нобелова награда за мир (1901), инициатор за създаването на Международния комитет на Червения кръст..

Тъй като тази година се пада в ден събота, официалното му отбелязване ще се състои на 10 май – понеделник.

От 10.30 ч., в сградата на Многофункционален социален център  (ул. Стойчо Мушанов 48 ), Областен съвет на БЧК – Пловдив официално ще отбележи  официално Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец за 2021 година. Денят ще започне с пресконференция и връчване на червенокръстки отличия за отдаденост и заслуги към каузата на Български Червен кръст. Ще бъдат представени дейностите на Български Червен кръст, както и фокусът в утвърждаването на добрия пример на Организацията и още по-пълното и популяризиране и достигане до максимален кръг от хора. Празникът ще завърши с обединяващ танц или флашмоб от младежката пловдивска организация на БЧК.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец  е основано преди повече от 150 години. Има над 14 милиона доброволци. Днес те продължават да се борят с разпространението на пандемията COVID-19 и последиците от нея. Те са на предната линия на хуманитарната дейност: предоставят социална помощ и услуги,  психосоциална подкрепа, работят в извънредни ситуации, помагат на най-уязвимите групи на обществото. Това са хората, които носят примера на хуманност  и отговорност към другите хора.

Подобни статии

Top