Световноизвестен цигулар реди „Китайски импресии“ в Пловдивския културен институт

Проф. Мичо Димитров с колоритна изложба, вдъхновена от Китай

Арт галерията на Пловдивския културен институт представя днес изложбата с живописни картини на световноизвестния български цигулар проф. Мичо Димитров. Откриването на експозицията, озаглавена „Китайски импресии“ е в 18:00 ч.

Най-новите творби на пловдивския музикант са  вдъхновени от последното му пътуване до Китай през 2019 година, преди началото на световната пандемия от Covid-19.

Големият български цигулар Мичо Димитров е роден в Пловдив.

Започва да учи цигулка при Тодор Кацаров, а по-късно при Татяна Кръстева. На 10-годишна възраст печели I награда на Международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия. На 16.05.1969 г. е първият му солов рецитал в зала „Култура” в Пловдив. През декември е солист на Пловдивска филхармония под диригентството на Иван Ангелов.

В 1974 г. завършва Музикалното училище в Пловдив. Същата година е приет в Държавна музикална академия – София, в класа на Боян Лечев и в класа по камерна музика при проф. Владимир Аврамов, при който завършва и двегодишния майсторски клас (1978-1980). През 1980 г. Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. Завършва специализацията си с най-високото отличие „CONCERT RECITEL DIPLOMA”.

По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е хоноруван преподавател по цигулка и камерна музика в Ричмънд Колидж и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон. След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и хоноруван, а впоследствие щатен преподавател в АМТИ – Пловдив (1983-1988).

От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи в Холандия. След пристигането си става водач на камерния ансамбъл АРДИС, с който концертира в страната и прави записи за холандското радио. През същата 1988 г. той вече е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум.

1 2

Подобни статии

Top