Световноизвестната Гретчен Парлато закрива осмия Plovdiv Jazz Fest  - DC news

Световноизвестната Гретчен Парлато закрива осмия Plovdiv Jazz Fest 

Представят мемоарната книга на маестра Константина Петкова „Това, което чух, видях и преживях“

В последния ден от фестивала  Plovdiv Jazz Fest, на 07 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café, Светослав Николов от Jazz FM Radio ще представи мемоарната книга на маестра Константина Петкова „Това, което чух, видях и преживях“ на издателство „Фама 1“, която излезе тази година.

Книгата е разказ за вълнуващия и интересен живот на известната оперна прима. Тя започва своята кариера още съвсем млада в хора на Русенската опера през 1958 г., завършва оперно пеене в прочутата консерватория Санта Чечилия в Италия и специализира оперна режисура при Херберт фон Караян във Виена. Движи се в артистичните среди на прочути музиканти, режисьори и художници като Игор и Олег Маркевич, Франко Ферара, Микеланджело Антониони, Федерико Фелини, Виторио де Сика, Кристо, Баския. Участва в редица оперни спектакли на големите европейски сцени, живее и работи в САЩ. През 1986 г. Константина Петкова се завръща в България в родното си село Пчеларово, където създава музикална школа и обучава бъдещи оперни певци. След време тя превръща градината и стария обор на дом си в театрална и музикална сцена и до днес кани известни музиканти, певци, актьори, писатели и художници от България и чужбина.

Световноизвестната Гретчен Парлато

закрива осмия Plovdiv Jazz Fest от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Американската джаз певица заслужено е считана за изключително хипнотизираща певица. Хърби Хенкок казва за нея, че тя има дълбока, почти магическа връзка с музиката, че всеки тон е експресивен, мощен и красив. В Пловдив ще чуем последния ѝ най-нов албум, който бе с номинация за „Грами“ за „Най-добър вокален албум“ – FLOR. Това е първият ѝ студиен албум за последните близо десет години и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти.

Гретчен Парлато участва в над 85 албума и има четири издадени албума като лидер. Тя пристига в Пловдив със своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти Тейлър Айгсти, който пък тази година спечели „Грами“ за „Най-добър съвременен инструментален албум“.

Всяка от вечерите на Plovdiv Jazz Fest по традиция ще завършва с джемсешъни от 22:30 ч. Bee Bop Café.

Всички билети са в продажба в мрежата на Eventim.
Снимка на Костантина Петкова – Информационна агенция Добруджа

Подобни статии

Top