Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон за първи път с концерти в България

Арно Дюмон е един от най-ярките и вдъхновени творци на Франция

Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон ще изненада меломаните с два концерта в България – на 17 септември в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив и на 19 септември в Камерна зала “България” в София. Арно Дюмон е един от най-ярките и вдъхновени творци на Франция – с концерти в над 65 държави по света.

Арно Дюмон идва в България за първи път по покана и със съдействието на Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, която се ръководи от д–р Константин Николов и съпругата му д–р Елена Радева Николова, семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.

Връзката на Арно Дюмон с България до този момент винаги е била косвена и виртуална.

„Затова тези концерти са ми толкова близки на сърцето и със съпруга ми д–р Константин Николов не щадим време и средства по осъществяването им. Това е история на обич, свещена обич, тази към изкуството, обич, доверие, творчество – без граници“, с вълнение разказа доктор Елена Радева Николова.

Арно Дюмон е професор émérite в четири световни музикални консерватории. Правил е майсторски класове в над 50 страни, а сред тях  Америка, Швейцария, Япония, Германия, Италия и Англия. Той е автор на четири учебника по класическа китара, а като композитор има над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта.

„Испански нощи“ в Пловдив“ и бляскав рецитал в София

Концертът „Испански нощи“ в Пловдив на 17 септември ще бъде истинско вълшебство, защото в него ще участва Елена Сан Роман – една от малкото жени китаристки, които свирят фламенко. Тя е основателка на група Chicas de Ripas, съчетаваща танц, перкусии и вокал.

В концерта ще участва и пловдивския ансамбъл „Академика“ към АМТИИ Пловдив, който през месец май изнесе голям концерт в катедралата “ Sainte Elisabeth de Hongrie“ в Париж и успя да впечатли световноизвестния композитор и китарист Арно Дюмон.

В програмата на концерта са включени едни от най-хубавите музикални произведения, създадени през вековете от и за Испания – Исаак АЛБЕНИЦ, Хоакин РОДРИГО, Франсиско ТАРЕГА, Жорж БИЗЕ и други. Танците и хореографията са на Яна Димитрова и Ангел Раков от танцова формация „Тракийски дар“, а водещ на концерта ще бъде актрисата Анна Танчева.

На 19 септември в Камерна зала „България“ в София Арно Дюмон ще представи бляскав рецитал по произведения на Бах, Хендел, Албениц и Родриго.

„Странното е, че идеята за тези концерти се роди в Испания, а не във Франция. Като арт директор на културната асоциация Art Gallery Constantin France присъствах на отбелязването на стогодишнината на великия испански хореограф и танцьор Антонио Руис Солер в Националния балет на Испания. Именно там се свързахме с Елена Сан Роман, която не е само възпитаник на Арно Дюмон, но и споделя живота му.

През май месец се видяхме в Париж, защото ги поканих на организирания от нас концерт на пловдивския китарен ансамбъл „Академика“ от АМТИИ Пловдив. Той се проведе в Катедралата “ Sainte Elisabeth de Hongrie“ и бях щастлива от оказаното внимание и присъствието на Арно и Елена на този концерт. Когато разговарях с тях, разбрах, че Арно Дюмон, въпреки огромната си известност и изнесени концерти по цял свят, именно в 65 държави, никога не е бил точно в България. В първия момент почти се засрамих, но по най–естествен начин професор Стела Митева Динкова, ръководител на ансамбъла и аз възкликнахме в един глас „Ами заповядайте! „. Фиксирахме първата удобна за всички дата, през септември“, разказа доктор Елена Радева Николова, арт директор на културната асоциация Art Gallery Constantin France.

1 2

Подобни статии

Top