Свикват извънредна сесия заради опасно пропадане в ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград (СНИМКИ)

Спешен ремонт  на 21 класни стаи в ОУ „Ангел Кънчев“ започва община Асеновград.

Конструкцията е опасно провиснала, а заради компрометираните участъци се свлича мазилка.

Най-сериозно е положението в учителската стая, където провисването на тавана е с повече от 15 сантиметра. Още шест класни стаи са в изключително тежко състояние и трябва да бъдат спешно ремонтирани.

Училището е триетажно. Подовата конструкция, която се явява и таван е видимо нагъната. Според заместник-кметът по строителството инж.Стоян Димитров няма опасност конструкцията да се свлече и училището да се срути. Но падат късове мазилка, които могат да ударят някой от персонала в училището или дете.

За  аварийния ремонт ще са  необходими около 160 хиляди лева от общинския бюджет. Парити трябва да бъдат отпуснати с решение на общинския съвет. Затова още в началото на следващата седмица ще бъде свикана извънредна сесия и ще започне процедура по обявяване на обществене поръчка за избор на изпълнител.

До началото на учебната година ще се постараем да ремонтираме стаите, кото са най-сериозно засегнати. Ако годината е присъствена за учениците, най-вероятно училището ще остане  на двусменен режим на обучени, за да може децата да се обучават в тези стаи, които не са опасни, обясни Димитров.

Училището е строено през 70-те години на миналия век. Най-вероятната причина да се стигне до провисването на плочата е бързо и некачественото строителство, както и недостатъчна якост на бетона и армировката, сочи извършеното обследване.

Миналата година е правен ремонт, като са боядисвани стените и е сменена подовата настилка.

Подобни статии

Top