Свикват извънредно областния оперативен щаб в Пловдив заради грипа - DC news

Свикват извънредно областния оперативен щаб в Пловдив заради грипа

Заболяемостта от грип и ОРЗ е близо 180 на 10 000 души и е достигнал епидемично ниво

Във връзка с усложнената грипна обстановка областният управител на област Пловдив Ангел Стоев свиква утре в 14 часа Областен оперативен щаб. Ще бъдат набелязани превантивни мерки, съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Според информация, публикувана на сайта на РЗИ-Пловдив, епидемичният процес е динамичен, а анализ на данните са извършва ежедневно с цел планиране и провеждане на адекватни профилактични и противоепидемични мерки.

Към днешна дата (16 януари 2023 г.) общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е  179.62 на 10 000 души население,  ръстът на заболяемостта е достигнал епидемично ниво.

Интензивността на епидемичният процес е най-висока при възрастовата група над 65 г., следвана от възрастовата група 0-4 г., най-слабо засегната е групата от 30-64 г.

До момента от изпратените 92 проби в НЦЗПБ са изолирани три положителни проби за грип тип А, в следните възрастови групи: 5-14 г.- 1 проба; 15-30 г.- 1 проба и над 65 г.- 1 проба. Изпращане на проби за вирусологична диагностика в НЦЗПБ за установяване циркулация на грипни вируси продължава регулярно.

Днес в РЗИ Пловдив се проведе работна среща на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ за обсъждане на предстоящи профилактични и противоепидемични мерки.

От инспекцията апелират обществеността да спазва стандартните неспецифични мерки:

Добра лична и обществена хигиена;

  • Спазване на физическа дистанция;
  • Ограничаване на колективните дейности;
  • Използване на маски и други защитни средства;
  • Прилагане на респираторен етикет при кихане и кашляне;
  • Употреба на дезинфектанти;

По-рано днес областният управител Ангел Стоев каза пред журналисти, че ситуацията е сериозна и се очаква най-късно в сряда да бъде събран областният оперативен щаб.

Снимка: ThinkStock/Getty Images

Подобни статии

Top