Свлачища и наводнения се очакват след дъждовете в Пловдивско и Асеновградско

Наводнен е бил пътят при железния мост над Чая при Катуница

Нивата на реките Чая и Въча в пловдивско вече спадат след значителното им повишаване вчера, при което бе наводнен пътят при железния мост над Чая при село Катуница към Летище Пловдив. Това съобщи Димитър Бришимов, началник на Аварийно-спасителен отряд към пловдивската Противопожарна служба пред Радио Пловдив.

„Днес реката се поприбра в коритото си и пътят е проходим. Единствено се опасявахме реката да не скъса дига от страната на Садово и да залее отново земеделски земи, но това не се случи – дигите удържаха. Очакваме много свлачища и срутища да има. Но при обилни продължителни дъждове е нормално, тъй като изсъхналата почва се размекква, водата влиза в пункантините дълбоко и покрай пътищата има такава опасност“, обясни Бришимов.

Освен свличания на земна маса, се очакват и наводнения в населените места с високи подпочвени води и в близост до Средна гора и коритото на река Марица, прогнозира още той:

„Очаква се такива да се получат в Съединение и в други подобни села, където даже започнахаха да падат огради на къщи, защото се вдигна нивото на подпочвените води и почвата се размекна. И това нещо, предполагам, ще продължава и следващите дни“.

По думите на Бришимов, няма как да се действа превантивно в случая. Той посъветва за повишено внимание.

Подобни статии

Top