Свлачище отхапа 20 метра от пътя за Асенова крепост

Частично бедствено положение

обяви община Асеновград, заради активирало се ново свлачище, непосредствено под историческия паметник Асенова крепост. Земната маса се е свлякла вчера, вследствие на  обилните валежи, които не спират вече четвърти ден.

Дължината на пропадналия участък е около 20 метра, а свлачището е погълнало почти половината от пътното платно.

„Формирало се е своеобразно дере, което е поело огромното количество дъждовна вода. Тя е подкопала под асфалта и е предизвикала свличането”, обясни инж. Петър Бояджиев, заместник-кмет по строителството в общината.

Метални пана и предупредителна лента

сигнализират за опасната част на пътя. Мястото е критично, тъй като се намира непосредствено след остър завой преди паметника, затова от вчера там денонощно дежури полицейска охрана.

Движението на автомобили се извършва само в едната лента, като се спазва пропускателен режим в двете посоки на преминаване.  От вчера е забранено тежкотоварни автомобили да минават през участъка, коментира инж. Бояджиев.

„Остава ограничението за коли над 12 тона, тъй като има опасност пътя да се свлече още повече и изцяло да затвори подхода за крепостта и селата Лясково, Яврово и Добралък.”

Още днес от управата

на града са изпратили писмо до държавното предприятие Геозащита-Перник, с което сигнализират за тръгналото ново свлачище. Тепърва специалисти ще обследват района и ще изготвят количествена сметка за щетите.

За укрепване на тръгналото свлачище община Асеновград ще кандидатства за средства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Подобни статии

Top