Свлачището на улица „Странджа“ в Асеновград било заплаха още преди две години (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Асеновград извърши проверка на работата по ул. „Странджа“

За този участък са подавани жалби още през 2018 г.

Ремонтът на улица „Странджа“ в Асеновград тече съгласно предварително определения график. В това се увери заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров, който извърши проверка на място.

„От дълги години има проблем с тази стена, която представлява суха каменна зидария. С течение на времето, от натоварването от транспортни средства, както и вследствие на климатичните условия, стената беше започнала да се компрометира. Първата жалба на граждани за ситуацията е постъпила в общината още през 2018 г., но не са били предприети необходимите превантивни мерки и в края на миналата (2019 г.) година се получи и този свлачищен процес“, обясни Димитров.

Той уточни, че в спешен порядък общинското ръководство изготви проект, с който кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС) и бяха ни отпуснат 145 000 лева.

Последва процедура по избор на изпълнител и към момента вече тече реализацията на проекта. Сумата ще се разходва за предвидените строително-монтажни дейности – строителство, проектиране, авторски и строителен надзор.

Свлачището възникна буквално на метри от жилищата на хората и ако не бяха предприети спешни мерки имаше опасност за къщите. Междувременно, ВиК – Пловдив ще подмени водопроводните и канализационни комуникации в този участък, с цел превенция.

„До момента няма констатирани отклонения в конструкцията и смятаме, че сградите нямат да бъдат компрометирани. Надяваме се, че към края на тази година същинското укрепване на свлачището ще приключи“, каза в заключение заместник кметът Стоян Димитров.

Подобни статии

Top