Свлачището под Асенова крепост тръгна наново

Ще бъдат  монтирани две светофарни уредби, които да пропускат автомобилите

Нова опасна пукнатина се е образувала на свлачището под историческия паметник Асенова крепост. Пропадането е около 30 метра по дължината на пътя. Състоянието на срутището се е е усложнило след поройните валежи, които продължиха почти три денонощия. То вече обхваща територия от близо 100 метра.

Свлачището по пътя за Асенова крепост се увеличава

Заради тежката ситуация е свикана спешно Комисията по безопасност на движението, а специалисти  са извършили оглед. Управата на града е възложила  изготвяне на проект за обезопасяване на опасния участък. Пътят остава затворен в едната посока.

Наново искат пари за свлачището под Асенова крепост

Затова ще бъдат  монтирани две светофарни уредби, които да пропускат автомобилите,  пътуващи към  националния паметник на културата Асенова крепост и високите села Лясково, Яврово и Добралък.

„Влизаме в зимен сезон, мястото е трудно за преминаване, а сега става и опасно, защото се очакват заснежавания и заледявания на платното. Затова се налага да направим нова организация на движението“, обясни заместник- кметът по строителство инж. Стоян Димитров.

Геолози: Спешно да се укрепи свлачището до Асеновата крепост

Сигналните светофара ще бъдат монтирани от двете страни на пътя, на достатъчно разстояние от срутището. Целта е водачите да бъдат предупредени за стеснението на пътя и да  имат достатъчно видимост, за да се избегнат конфликти и опасни ситуации“, коментира инж. Димитров.

Димитров каза още, че остава пълната забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили и живата охрана, която следи денонощно състоянието на опасния участък. По време на студените месеци зоната ще се опесъчава и снегопочиства превантивно. Районът продължава да бъде обезопасен с чували, метални пана и предпазни ленти.

Пропадането на земната маса е вече повече от година. До момента за укрепване на мястото е изготвен единствено идеен проект от екипа на бившия кмет Емил Караиванов. А сумата набъбна на половин милион лева.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top