Свободата – тема на 15-то издание на АРТ ПОЗИТИВ 2022

Изложбата ще се открие днес – 23 март, от 18:00 ч.

От 23 март до 20 април 2022 г. в Галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29, Пловдив) за 15-ти път ще се състои Арт Позитив – проект за съвременно изукство, организиран от Сдружение „Изкуство днес“. Тази година темата е СВОБОДА, интерпретирана от 24-ма артисти.

Изложбата ще се открие днес – 23 март, от 18:00 ч. и може да се разглежда от вторник до неделя между 10 и 18 часа.

Организаторите за тазгодишния проект:

15-тото издание на Арт Позитив отново ни среща с вълнуваща тема – СВОБОДА, вечна и все по-актуална в съвременния контекст на военни действия. С тази тема се надяваме да се отърсим от прекомерния си фокус върху пандемията и да погледнем в пълнота така наболелия и все пак безкраен и сложен въпрос за свободата. Търсенето, както и въплъщаването на свободата са изконно човешки измерения, които би трябвало да ни обединяват и възвисяват. Свободата като колективен, а не само индивидуален феномен, носи със себе си осъзната отговорност към другите и към социалната и околна среда. Тя е ключът към един по-добър свят.

Свободата може да бъде видяна през различни социални, политически, културни, художествени и духовни проблематики – например свобода и общество; свобода и социални различия; политически форми на свобода; свобода, пол и сексуалност; свобода и екология; духовни, физически и творчески измерения на свободата и други. Рефлексиите върху множеството аспекти на свободата ще бъдат представени през иновативния подход на Арт Позитив, който ще събере млади и вече утвърдени автори, за да ни представят творби, използвайки всички форми на съвременното изкуство.

Текст: Калина Пейчева

Участници:

Аарон Рот, Бисер Кирилов, Велина Христова, Дориан Болка, Ева Петкова, Елена Савова, Еми Куртoва, Емил Миразчиев, Жените на РЪБ-а, Ива Вачева, Иван Иванов, Иван Карев, Ивелина Иванова, Илияна Манукова, Мира Мохсен, Мич Брезунек, Надя Генова, Осман Юсеинов, Петър Кочевски, Саркис Нерсесян, Севдалина Кочевска, София Грънчарова, Харита Асумани, Яна Костова.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Национален фонд „Култура“

Арт Позитив е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.

Подобни статии

Top