Tракийска могила край Маноле става музей на открито

Музеят на открито Малтепе край село Маноле в пловдивската община „Марица“ ще бъде изграден с европейско финансиране. Договорът за това беше подписан в Министерството на културата вчера, съобщава Радио „Пловдив“.

Малтепе е най-голямата надгробна могила на територията на България, тя е и част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода I в. пр. Хр. – III в. сл. Хр.„

Отпуснатото финансиране е за близо 805 000 евро, а продължителността за изпълнение на проекта е 18 месеца. Проектът се изпълнява в партньорство с областната администрация на Пловдив и Регионалния археологически музей.

Могилата Малтепе е разположена на 171 м надморска височина. Диаметърът й е 90 м, височината – 22 м. Върху по-голяма част от могилния насип през 2003 г. са извършени геофизични проучвания от Регионалния археологически музей – Пловдив, и специалисти на Националния археологически институт при БАН.

Установено е наличието на различни типове гробни съоръжения. Могилата е комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк II, съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия.

Музеят на открито ще представи пред българските и чуждестранните туристи реконструкция на древните религиозни вярвания и погребалните практики на тракийските владетели, управлявали царството на одрисите и Филипопол в периода I в. пр.Хр. – III в. сл.Хр.

Подобни статии

Top