Такса смет в Асеновград скача! От догодина плащаме 4, 2 промила за събиране на боклука

С 1, 2 промила се увеличава таксата за депониране на битов отпадък в община Асеновград.

Причина за вдигането на налога е повишаване цената на тон депониран отпадък от 57 на 95 лева

Досега налогът беше 3 промила. Предложението на новата местна власт е таксата да скочи на 4, 2 на хиляда. Услугата включва сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъка.

Причина за вдигането на налога е повишаване цената на тон депониран отпадък от 57 на 95 лева, което е валидно за цялата страна.

Според изчисленията на градската управа, сумата, необходима за извършване на качествена услуга са допълнително още около 700 хиляди лева, които ще покрият изцяло услугата депонация.

Увеличението е неизбежно, но сме търсили социално поносимата цена за всички асеновградчани и дофинансиране от страна на общината, казаха от кметския кабинет. Според разчетите, общината ще плаща около 200 хиляди лева, а останалата сума ще се събира от гражданите.

Общината вече има недостиг в рамките на около 350 хиляди лева за сметосъбиране, преди увеличението на самата такса. Според  управата на града обаче, това няма да доведе до криза и услугата ще бъде извършвана качествено и в срок.

„Нашата първа и основна цел е градът да е чист и приятен за хората“, казаха от местната управа.

Засега разчетите на градската управа не предвиждат вдигане на други местни данъци и такси, данък МПС също остава без промяна.

 

 

 

Подобни статии

Top