Таксиджии плашат с бунт, искат нов закон (СНИМКИ И ВИДЕО)

Промяна на Закона за автомобилните превози

в частта, която се отнася за таксиметровите превози, поискаха от Пловдив представители на синдикалните организации на таксиджиите от цялата страна. Те настояват и за промяна в Закона за местните данъци и такси заради т.нар. данък „такси“, който погрешно се смятал от хората за патентен данък. В противен случай ще има национална стачка, заплашиха от таксиметровите браншови организации.

На нарочна пресконференция председателят на Националната асоциация за защита на таксиметровите водачи Георги Ряпов отново напомни, че само на таксиджиите се иска данък, който се плаща предварително – още в началото на годината.

По думите му в Пловдив този данък е 750 лв., а в столицата – 850 лв. Този данък дава право на таксиджиите да работят като такива, а едновременно с това се плаща и още една такса към общината – за разрешително. Под тепетата тази такса е 34 лв., а в Смолян достига до 170 лв.

„Това е дублиране, за едно и също нещо плащаме два пъти, като при това, ако данъкът „такси“ се плаща разсрочено, при всяка вноска отново се плаща такса разрешително“, поясниха таксиметровите превозвачи.

„Искаме ревизия на Закона за автомобилните превози или изцяло нов закон! Ние сме едни от вас и имаме правото да бъдем чути, да искаме облекчение на режимите, за да можем да работим“, категоричен беше Ивайло Джанати – председател на Синдикален съюз „Сила“ в София.

Таксиджиите дадоха едномесечен срок

на министъра на транспорта Ивайло Московски да ги покани на среща, на която да бъдат обсъдени спешните мерки, които са необходими, за да се облекчи работата им.

„Ако това не се случи до 10 юни, ще обявим дата за национална стачка-протест, която ще тръгне от София и ще обхване цялата страна“, категоричен беше Джанати.

Според Габриел Герасимов от Варна проект за промяна на Закона за автомобилните превози е внесен още преди година. Този законопроект е бил обсъден в таксиметровия бранш, но досега не е придвижен към парламента.

Таксиджиите се обявиха и против нощният градски транспорт в столицата.

1 2

Подобни статии

Top