Танкове щурмуват мост над Марица в Пловдив - DC news

Танкове щурмуват мост над Марица в Пловдив

Възстановка на битката при Драва с оригинална бойна техника от Втората световна война

Дравската епопея ще бъде разиграна от Клуба за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ на 7 май от 12 часа до моста на река Марица западно от Пловдив. Във възстановката ще участва оригинална бойна техника от Втората световна война.

Някои от военните машини от войната ще носят военните обозначения на участвалите в битката страни.

Всички показани символи са единствено с цел историческа реконструкция и по никакъв начин за пропаганда на нацизма, уточняват от Клуба за възстановки „Братя по оръжие“.

Използваните в реконструкцията оръжия са за културни цели, обезопасени по закона или теглови макети също обезопасени по закона и за въпросната реконструкция всичко е съгласувано с регионалната служба на КОС на МВР.

По време на Дравската епопея Българската армия успява да спре опитните и превъзхождащи ни в бронирана и моторизирана техника сили на Третия райх. Те опитват да създадат предмостие на северния бряг на река Драва.

В по-глобален мащаб, Дравската отбранителна операция на Първа българска армия, която е поставена под командването на 3-ти Украински фронт и е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945.

Хитлеристката операция под названието „Пролетно пробуждане“ е последната голяма настъпателна операция на Третия райх и има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав.

В Дравската отбранителна операция Първа Българска армия възпрепятства  настъплението на части от 2-ра танкова армия и на 91 армейски корпус. Тя успява да обезсили и спре 104-та и 297-ма дивизии и да нанесе  загуби на 13-та СС планинска и 16-та СС моторизирана дивизия на Вермахта.

В тези боеве противникът загуби 4395 убити офицери и войници. От Първа българска армия паднаха убити 1518 офицери и войници, а ранените са около 2500.

Подобни статии

Top