Търговци от Понеделник пазара: Целта е да работят големите хранителни вериги!

Хората се надяват да успеят да продадат стоката си до сряда

Пловдивските пазари днес отвориха, но ще работят до сряда, а в четвъртък прекратяват работата си. Така разпореди здравният министър Кирил Ананиев, който ограничи работата на тържищата и кооперативните пазари със своя заповед от събота, 11 април.

Причината – масовото струпване на хора пред сергиите с плодове и зеленчуци заради изминалите и предстоящи празници.

Пловдивският Понеделник пазар работи с доста по-малко сергии от много време, а сега броят им се свежда до едва 7-8, видя днес репортер на DCNEWS. Две от тях са за цветя. А клиенти има съвсем малко – едва по трима-четирима.

Търговците вече са се примирили със ситуацията, но се надяват да успеят да продадат стоката си до сряда. Иначе ще трябва да я хвърлят.

„Виж как всички хора мислят за нас, а за големите хипермаркети не мислят. Те ще работят и по празниците и всички ще се изпозаразят там“, шегува се с горчивина един от търговците. „За нас мислят, нищо, че сме на чист въздух, а в хипермаркета са на закрито, но ще продължат да работят“, допълва той.

„Каквото кажат, това ще правим“, свива рамене друга търговка. „Ще стоим вкъщи до второ нареждане. Да се надяваме второто нареждане да е до след Великден и да ни пуснат пак другата седмица“, допълва жената.

„Целта е да могат да работят големите хранителни вериги“, отсича трета продавачка. „То не стига, че вече пазарът стана съвсем малък, останахме малко търговци, никой не иска да идва и да продава на открито. И хора почти няма“, ядосва се жената. И обяснява, че цените на повечето пловдивски пазари са доста по-ниски от тези в хипермаркетите, но пък продукцията е в пъти по-добра.

А иначе – търговците работят с маски и ръкавици, а охрана на пазара – няма.

Междувременно днес стана ясно, че най-голямата борса за плодове и зеленчуци в Пловдивско – тази в Първенец, ще продължава да работи и няма да бъде затваряна. След като вчера сутринта зеленчуковата борса беше затворена от полиция, днес тя отвори. Оказало се, че се е получило недоразумение и заповедта на здравния министър не важи за стоковите борси и тържища.

Подобни статии

Top