Търси се генерално решение за миризливия проблем на село Труд

Недоволни жители отново излизат на протест

Областният управител свиква специална среща, посветена на проблема със силната миризма от централата за преработка на биомаса в село Труд. „Имаме становище по въпроса, ще предложим решението си“, подчерта Дани Каназирева. На разговорите ще бъдат поканени всички институции, имащи отношение към казуса, а целта е да се излезе с общо решение за изход от ситуацията.

Междувременно недоволни жители на село Труд излизат на протест, той е планиран за 18,30 часа в четвъртък. Исканията на хората са:

Затваряне на централата за биомаса, докато нейното производство и съоръжения не се преведат в норми, позволяващи й да работи без да влошава живота на населението. Въвеждане на норма за миризми в българското законодателство и предвиждане на мерки контролиращи нейното спазване. Въвеждане на техника, която да регистрира коректно миризмите и в следствие на какви газове се отделят.

Задължителен ОВОС за всички централи работещи с биомаса, в хода на който да се осъществява пълно съгласуване със всички препоръки на министерството на здравеопазването и въвеждане на допълнителни възможности за технолoгичен и екологичен одит (осъществявани от държавни органи) на индустриални обекти, за които има данни, че потенциално влияят негативно на околната среда и хората, какъвто е случаят в село Труд и не само.

Въвеждане на задължително отстояние 3 км. от населени места и жилищни зони за производства, които вдигат шум и имат потенциално вредно въздействие върху населението и околната среда.

Подобни статии

Top