Умуват за изграждане на канализация в „Гаганица“ и „Разкопаница“

Областният управител свика заседание на Асоциацията по ВиК

Водните проблеми в Пловдив и областта са обсъдени на извънредно заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, съобщиха от кабинета на областния управител Дани Каназирева, която е и председател на АВиК.

Каназирева е засегнала проблема за изграждането на канализация в пловдивските квартали „Гаганица“ и „Разкопаница“ в район „Северен„.  По думите й те са в града, а все едно напълно са забравени от властта, затова и въпросите по тази линия са: кога ще бъде изградена канализация там и има ли предвидени инвестиции за това? От ВиК са предложили създаване на експертна група, която да се председателства от Каназирева, за да се разгледа съществуващият проект на община Пловдив и да се набележат конкретни действия.

„В случая най-голямата несправедливост – по сигнали на живеещите там е, че им се събира такса за канализация, а всъщност няма такава и реално не ползват съответната услуга“, поясни Каназирева. Директорът на ВиК Спартак Николов пое ангажимент да провери и ако има неправилно начисление, да отстрани тази несправедливост.

На заседанието е станало ясно още, че като бенефициент водният оператор е отговорен за проектирането и изпълнението на Южния обходен колектор. Очаква се обществената поръчка да бъде обявена като инженеринг до март следващата година, а изпълнението е със срок 2022 година.

Изграждането на колектора ще реши проблема с наводняването на канализацията в район „Южен“ и проблема с липсата на канализация в „Остромила“ и „Беломорски“.

 

Подобни статии

Top