Търсят пари за иконостаса на най-новия храм в Асеновград

За отпускане на 7 000 лева от бюджета на общината ще настоява архиерейският наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев. Парите са нужни за довършване изработката на иконостаса на новостроящия се параклис „Св. Св. Кирил и Методий”.

Свещеникът вече е депозирал молбата си пред кмета на града д-р Емил Караиванов и председателя на местния парламент Драгомир Георгиев.

Стойността на иконостаса възлиза на 12 хиляди лева, като 5 хиляди вече са осигурени от дарители.

Олтарната преграда се изработва от майстори-дърворезбари от село Момчиловци. Школата е известна с възрожденските си резби, наподобяващи старите български иконостаси.

Идеята е той да бъде готов до началото на месец май.

Иконостасът е с внушителните размери 8 метра дължина и височина около 2, 40 метра. Той ще бъде уникален, като върху него ще има разположени само един ред икони, така както са се правили древните иконостаси”, каза отец Йордан Георгиев.

Върху него ще бъдат подредени образите на Исус Христос, Богородица, Свети Йоан Кръстител и братята равноапостоли Кирил и Методий. В двата края на резбованото дърво ще стоят иконите на българските светии Климент Охридски и Наум Охридски.

Сцени от живота на Солунските братя ще бъдат изографисани по стените на параклиса. Над тях, под формата на медальон пък ще бъдат събрани образите на над 100 български светии. „ За първи път  в Асеновград се строи храм, в който ще бъдат изрисувани образите на толкова светци от български произход”, допълни отец Йордан.

По думите му това ще привлича не само жителите на Асеновград, но и много туристи.

Допълнителна туристическа атракция ще бъде и камбанарията на храма. Трите камбани ще бъдат отлети специално в Украйна, богато украсени и с чистота на звука. Идеята е те да бият всеки ден точно в 12:00 часа на обед с продължителност три минути.

Специален гранитогнайс краси фасадата на храма, като на външен вид прилича на символа на града – Асенова крепост.

Параклисът се намира точно до реката,  а срещу него се извисява паметникът на цар Иван Асен II. Надеждите са параклисът да бъде новооткрит и осветен по време на Празниците на Асеновград в последната седмица на месец май.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top