Търсят приемно семейство за двете близначета

Социалните служители ще търсят приемно семейство

за двете 3-годишни близначета, които бяха приети по спешност в УМБАЛ „Св. Георги“. Това съобщи за DCNEWS шефката на пловдивската дирекция „Социално подпомагане“ Надя Танева.

3-годишни близнаци с множество наранявания в болница, арестуваха майката

„Това ще стане, само ако при изписването на децата, лекарите кажат, че те могат да живеят в семейна среда“, уточни Танева.

На среща днес в социалната дирекция, в която са участвали представители на РЗИ-Пловдив и личният лекар на децата д-р Янко Трифонов, всички се обединили около идеята за приемно семейство или настаняване на близнаците в център от семеен тип, ако се налага подкрепяща медицинска грижа. Можело да се проучи и семейния кръг и да се работи с майката към реинтеграция.

Днес обсъждат къде да настанят малтретираните близнаци

Към този момент социалните не са успели да се свържат с майката на децата, въпреки  че ходили няколко пъти до апартамента й на бул. „Мария Луиза“. „Тя не отваря и накрая служителите са оставили бележка“, обясни Надя Танева. Няма връзка и с бащата на момиченцето и момченцето, което все още е в кома в УМБАЛ „Св. Георги“.

Бабата казала, че иска да бъде придружител на децата в болницата

От дирекцията обаче се свързали с бабата на децата по бащина линия, която не е от Пловдив. Тя проявила желание да поеме отглеждането им и да им стане придружител в болницата. По информация на DCNEWS от УМБАЛ, жената вече е отишла в клиниката и е заявила, че ще остане там.

„Засега момиченцето е добре“, коментира още Танева.

Последният преглед на близначетата от личния лекар – д-р Янко Трифонов, е бил преди година, съобщиха за DCNEWS от педиатричната практика. Докторът забелязал  тогава, че са недохранени, но нямали следи от насилие.  Децата били изпратени с направление на невролог, откъдето пък било установено, че имат лека форма на детска церебрална парализа. „Ние ги пратихме с този документ на рехабилитация“, но те не са ходили, с оправданието, че няма кой да ги кара, поясниха от кабинета.

Припомняме, че двете деца тежат едва 9 килограма. Те бяха приети по спешност в болницата в Пловдив, с множество наранявания по тялото, а полиция и социални власти подозират домашно насилие.

Полицията в Пловдив обаче няма данни 38-годишната Иванка Стефанова да е оказвала домашно насилие над децата си, въпреки че тригодишните близнаци са с видими синини по телата си. „Неглижирането на деца също е акт на насилие“, посочи обаче шефката на дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив.

Снимка: NOVA

Подобни статии

Top