Тържествена вечер за 165 години от рождението на проф. Антон Безеншек

Проф. Безеншек е създателят на стенографията в България

Тържествена вечер по случай 165 години от рождението на проф. Антон Безеншек „Словенецът с българско сърце“ – създател на стенографията в България, ще се проведе в Пловдив на 15 април 2019 г., понеделник, от 17.00 часа в Актовата зала на ГХГ „Св.Св. Кирил и Методий“.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е под патронажа на Председателя на 44-то Народно събрание – Цвета Караянчева. Сред официалните гости ще бъде и Н.Пр. г-н Анжей Франгеш – Извънреден и пълномощен посланик на Република Словения.

Слово за живота и делото на проф. Безеншек ще произнесе доц. д-р Симеон Кацаров – историк, зам.- декан  на Философско-историческия факултет на ПУ „П.Хилендарски“ и Карамфил Матев – председател на Националното сдружение на  стенографите в България и гл. стенограф на НС на Р България. Музикален поздрав към участниците ще поднесе Девическа хорова формация „Евмолпея“ с диригент д-р Рада Славинска, помощник-диригент Алия Хансе.

20 години от живота му преминават в Пловдив

Проф. Безеншек живее 20 години в Пловдив, където основава първото певческо дружество у нас. Затова не е случайно, че хорът „Антон Безеншек“ от Франколово, Словения, където е родното му място поддържа тесни връзки с девически хор „Евмолпея“.

По повод 165-та годишнина от рождението на професора, българските стенографи, ръководството на читалище „Славянска беседа“ и на хор Евмолпея, както и редица български интелектуалци сформираха Инициативен комитет за достойното отбелязване на важната годишнина.

Някога във Философския факултет на Загребския университет се преподавали като учебни предмети гръцки, латински и български. Тъкмо там студентът по философия Антон Тома Безеншек научава нашия език. Числото 8 е особено в живота му: бил първото от осемте деца в семейството на Мария и Тома Безеншек. Освен това, като възрастен, владеел осем езика. Така за него не било проблем да стане родоначалник на стенографията в много страни, включително и у нас. Безеншек е роден на 15 април 1854 г. 

1 2

Подобни статии

Top