Тайфун отвя Пловдив и околията, няма ги на картата?

Тази сутрин, когато погледнах картата на България, не видях Пловдив.

Нито областта. Разрових се из пловдивските сайтове и открих, че градът под тепетата е бил отвят от тайфун с нежното име „Катя“. Зачудих се – в Пловдив ли живея или в паралелна реалност?

Снощи в Пловдив задуха вятър. Нищо и никакъв ветрец – разроши малко косите, раздвижи въздуха и поразхлади. Не много, с около 7-8 градуса. Дори по мащабите на един, доста по-ветровит град като Сливен, вятърът си беше като за разходка и разхлаждане.

Но, тайфунът „Катя“, на който я сме били в крайчето на опашката, я не, изпочупил дърветата в Пловдив и околността, пишат медиите. Ами ще ги изпочупи, като няма кой да ги окастри. И като вместо болни дървета, се режат здрави повсеместно.

Слава Богу, жертви на бурята нямало. Какви жертви? То дори не беше вятър, на който да се облегнеш и да те носи здраво. Даже и дъжд нямаше, та поне да разхлади качествено. Вдигна малко прахоляк и доказа, че освен неокастрен, Пловдив е и непочистен.

Интересно, какво би станало, ако тук задуха вятър със скорост 120-140 км/ч.? Какъвто поне 3-4 пъти годишно се случва в Сливен. Подобно нещо ми се случи само веднъж за 10 години в града под тепетата. Тогава вятърът раздуха ламаринените гаражи край блока като кибритени кутийки, защото никой не се беше сетил да ги закрепи за земята я с цимент, я с болтове.

И ако вчерашният полъх беше „ураган“, дано никога не ни стига истински тайфун, смерч или друг вид ураганен вятър, какъвто духа по крайбрежията на някои океански острови и градове. Тогава не само Пловдив няма да го има на картата, ами и цяла България.

Подобни статии

Един коментар

  1. CPAMOTA написа:

    Повярвай, и циментирането на гаражите не помогна една година в Сливен… :)

Top