Тази рядка „супер кървава синя луна“ ще видим за пръв път от 36 години

Изключително „рядка супер кървава синя луна“

ще може да бъде наблюдавана тази сряда в части от Северна Америка, Азия, Близкия Изток, Русия и Австралия.  Необичайният космически феномен породен от факта, че за първи път от 36 години ще се обединят в едно три необикновени лунни събития – извънредно голяма супер луна, синя луна и пълно лунно затъмнение.

„Това е астрономическа трифекта“, коментира развълнувано за АФП Кели Бийти, старши редактор в списание „Скай ен Телескоп“, цитирана от БГНЕС.

Терминът „Синя луна“

дефинира второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Обикновено това се случва на всеки две години и осем месеца.

Предстоящата пълна луна пък е третата от поредицата „супер луни“, които се случват, когато Луната е най-близо до околоземната орбита. Тази точка, наречена перигей, кара Луната да изглежда 14% по-голяма и 30% по-ярка.

По време на затъмнението пък, Луната ще се приплъзне в сянката на Земята, докато белия диск светлина не се оцвети в оранжево или червено.

Необикновеното подреждане на Слънцето, Луната и Земята

ще продължи един час и 16 минути и за жителите на западните Щатите и Канада ще бъде видимо малко преди изгрев.  За пребиваващите в Близкия Изток, Азия, Източна Русия, Австралия и Нова Зеландия най-добрата гледка към феноменалното лунно шоу ще се открие вечерта, докато Луната се издига. Ако имаме късмет, над България ще видим неговия финал.

„Досега сме били свидетели на множество супер луни и лунни затъмнения, но е изключително рядко да съвпаднат и със синята луна. За мен това е същинско чудо“, изтъкна Джейсън Ауфденнберг – доцент по физика и астрономия в университета по аеронавтика в Дейтона Бийч, щата Флорида.

Последната такава луна е била през 1982 г.

Според списание „Скай ен Телескоп“ последният път, в който супер луна и лунно затъмнение са били по едно и също време е било на 30 декември 1982 г. Тогава те отново са съвпаднали и с орбиталния перигрей и са можели да се наблюдават от Европа, Африка и Западна Азия.   В Северна Америка обаче калкулациите на учените показват, че подобно „супер кървавата синя луна“ се е случила за последно на 31 май 1844 г. или по-точно – преди около 135 години.

Подобни статии

Top