Театралният проект „Весела Азбука“ продължава в Кукления театър

13 паралелки второкласници ще гледат представлението

От днес – 19-и септември второкласници от три училища ще бъдат преки участници в театралния проект „Весела Азбука“, който е част от официалната програма на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.

Представленията от есенната програма ще се проведат пред тринадесет паралелки от порасналите първокласници, които вече са във втори клас.  По случай началото на новата учебна година предстои те да участват в „Празник на приказките“.

„Стремежът ни е да се достигне на място до най-малката педагогическа клетка – ученическата паралелка, за да може чрез подобен камерен контакт да подпомогнем усилията на педагозите да се внуши на децата и техните родители, че ако положат усилия за придобиване на грамотност и образование, то техният труд ще бъде оценен и поощрен“, споделя авторът на проекта, актрисата Светлана Урумова. Заедно с нея в творческия екип участва и режисьорът Георги Кайцанов.

Спектакълът „Весела Азбука“ е изграден на принципа „игра с кукли“ с участието на публиката. Същността на театралното действие е създаването на Детски празник на грамотността, чрез демонстрация на знанията на децата и съпричастието им към учебния процес. Първите 43 представления се изиграха по уточнен график в периода от 26.03.2019 до 03.06.2019 в партньорските училища: ОУ „Пенчо Славейков“, НУ „Кирил Нектариев“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Йордан Йовков“, СУ „Симон Боливар“, ОУ „Гео Милев“, ОУ „Панайот Волов“ и ОУ„Д-р Петър Берон“.

През месец март и април се състояха представления пред първокласниците и техните родители от 23 паралелки по повод Празника на буквите и грамотността. Родители, учители и гости станаха свидетели как всяко дете стана пряк участник в театралното действие и по атрактивен начин показа, че всички вече са грамотни, познават буквите и цифрите, и с удоволствие си играят с тях.

1 2

Подобни статии

Top