Технологиите в Пловдив от Освобождението до наши дни показват за празника на Съединението (СНИМКИ/ВИДЕО)

Откриват изложбата „Пловдив по пътя към модерния свят” още утре

Старинна пералня, всякакви видове телефони – от най-стария до мобилните джиесеми, древни и по-нови пишещи машини, телевизор „Опера“ и дори машини за правене на бира, могат да видят посетителите на Регионалния исторически музей в Пловдив в най-новата експозиция на музея – „Пловдив по пътя към модерния свят”. Тя ще бъде открита в обновеното южно крило на някогашната сграда на Народното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение“ утре – 2 септември, в 17.30 ч.

На 6-ти септември 2021 г. пък, когато честваме 136 години от Съединението на България, РИМ-Пловдив ще отвори врати безплатно за посетителите, за да представи на обществеността музейната изложба. Това ще стане от 10:00 ч. до 15:00 ч. при спазване на актуалните противоепидемични мерки.

Изложбата е подредена в изцяло ремонтираното южно крило на Областното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение” 1.

Тя е първата постоянна музейна изложба под тепетата, която проследява модернизацията на града от Освобождението на България през 1878 г. до втората половина на XX век. Това е времето, в което Пловдив извървява своя път, за да се промени от типично за Османската империя ориенталско селище в индустриален център и културна столица на европейска България.

Оригинални експонати проследяват дейността на Общината, водоснабдяването, електрификацията и новите градоустройствени решения, индустриализацията, стопанския живот и промените в социалното съществуване с шеметното навлизане на световните технически достижения.

1 2

Подобни статии

Top