Текстилно изложение се бори с кризата за работна ръка в бранша

Дефицитът на кадри вече е критичен, отливът е близо 12%

Дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици, са част от програмата на текстилното изложение „ТексТейлърЕкспо 2018“, което ще се проведе от 8 до 10 ноември в Международен панаир Пловдив. Професионалните гимназии,  подготвящи специалисти за шивашката индустрия, ще се представят и със свои щандове.

Това ще даде възможност за директни контакти между техните възпитаници и водещи фирми производители. Инициативата има за цел да предложи решения за  един от основните проблеми в бранша – недостига на работна ръка.

Дефицитът на кадри вече е критичен, смятат експерти. Заетите в шивашката индустрия са намалели с 6% само през миналата година, а за периода 2015-2017 г. отливът е близо 12%, сочат данни на  Националния статистически институт. Те показват, че негативната тенденция се усилва.

 „Тя обаче не се дължи на намаляване на работните места. Напротив, работодателите  изпитват затруднение при наемането на нови служители. В нашата фабрика например заплащането на добрите ни работници е 800-900 лева, като за някои позиции надхвърля 1000, но трудно намираме хора“, обяснява Лъчезар Стоянов, директор на фирма, която ще участва в „ТексТейлърЕкспо“.

  За да се популяризират сред младите хора някои от най-търсените професии на пазара на труда,

специализираните гимназии ще бъдат презентирани с щандове, а също – и на модния подиум с  проекти на техни възпитаници. Инициативата се осъществява в партньорство между Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ)  и организаторите на  „ТексТейлърЕкспо 2018“ – Международен панаир Пловдив и фирма „Спекс“.

1 2

Подобни статии

Top