Теменужка Петкова: 30 дни става срокът за плащане на тока

Надвзетите пари на топлофикационните дружества и бизнеса за газ ще бъдат върнати предсрочно

„От днес с моя заповед, която ще бъде изпратена на срокът за плащане на тока за битовите абонати е удължен от 20 на 30 дни“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петрова на извънреден брифинг в Министерски съвет, тази сутрин. Тя уточни, че няма да бъде спирано електричеството на битовите абонати, ако не са си платили сметките цял месец.

Припомняме, че извън кризата традиционният срок за спиране беше 10 дни след изтичане на срока за плащане на сметката.

„70% от сметките са платени без забавяне, 26% са плащания, извършени в удължения от закона срок досега, който беше 20 дни“, съобщи Петкова. И подчерта: „Няма нито един битов клиент, на който да е спряно електричеството поради неплащане.Това показва, че тази мярка, която правителството предложи, наистина работи“.

По думите на енергийния министър досега са били сключени над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, подписани от трите електроразпределителни предприятия.

Отчет на място в жилищата на хората без дистанционна форма ще има тогава, когато националният оперативен щаб каже, че това може да се случи, обясни министър Петкова за отчитането на топломерите. Що се отнася до топлофикационните дружества, КЕВР в момента прави преизчисление на своите ценови решения за цената на природния газ. Те са свързани с предоговаряне на цената с „Газпром“, коментира министърът на енергетиката. По закон срокът, в който КЕВР трябва да излезе с тези решения, е 30-дневен, припомни тя.

„Може би обаче малко по-рано ще излязат със своите изчисления, за да може максимално бързо да се преведат парите на всички клиенти на „Булгаргаз“. Няма да се бавим нито ден. Нашият стремеж е дружествата и бизнесът да получат тази сума, която е надвзета“, обеща  Петкова.

Подобни статии

Top