Температурата в стаята на новороденото – важни съвети

Българинът се страхува само от две неща – да не простине и да не се мине. Може би по тази причина някои родители са убедени, че е много важно детето да бъде на топло. И в дома си създават тропически климат, в който мъникът лесно може да се претопли.

Системата за терморегулация у децата е много несъвършена. Те лесно и бързо могат както да се простинат, така и да се претоплят. Именно затова е толкова важно да създадете за тях най-благоприятните температурни условия.

Колко градуса трябва да е в стаята на бебето?

Ако на детето му е хладно, нослето и ходилата му стават студени, също така и студеният тил са показатели за това, че на детето му е студено. Преохлаждането води до възпалителни заболявания на дихателните органи и отделителната система.

Претоплянето се отразява негативно най-вече на съня. Детето се върти, хленчи, постоянно се буди. Мъникът се поти по цялото тяло и е неспокоен. С потта губи сол, което води до образуването на обриви, сухи корички в носа, затруднено дишане. Също така загубата на влага влияе на храносмилането. Всичко това са крайности, които трябва да се постараем да избегнем.

Подходящата температура за нормална жизнена дейност в стаята на детето е  20-22 градуса.

1 2

Подобни статии

Top