Терапия с рисуване прилагат в МУ-Пловдив (СНИМКИ)

Участниците в нея – преподаватели, студенти и служители, откриха изложба

Годишна изложба „В кръвта ти е да твориш” откриха днес студенти, преподаватели и служители в “Арт Ателие” към Медицински университет – Пловдив. Платната са създадени през последната година и представляват своеобразна арт терапия за хората, чието ежедневие е изключително напрегнато, особено в условията на пандемия. На откриването присъстваха ректорът проф. д-р Мариана Мурджева, чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и институционалният координатор проф. д-р Виктория Сарафян.

„Това е инициатива на Експертен съвет за култура и социална дейност, част от програмата на ректора. Тук участват студенти, преподаватели, служители, които под творческото ръководство на трима от най-известните творци в Пловдив – Матей Матеев, Милена Катошева и Румен Нечев, в продължение на година създадоха своите аматьорски творби, изпълнени с много вдъхновение, с много любов и днес представяме направеното пред нашата публика”, съобщи проф. Сарафян.

Тя подчерта, че е чест да се работи с толкова талантливи и всеотдайни творци.

Кураторът на изложбата Вихра Григорова заяви при откриването й, че приложното изкуство, което официално е обявено като тема, е всичко  – от цвета на помещението до чашката, в която си пием кафето, и панталона, който обличаме днес.

„Държа да кажа, че любители художници по света има много, но парадоксално много от тях са свързани с медицината!“, каза тя.

„Колегите тук са безкрайно напрегнати с отговорности и с какво ли не. Идеята е те да се разсеят, да се отпуснат. Една арт терапия всъщност е това. Нека това да послужи за пример на други учебни заведения да съчетаят наука и изкуство. Самите лекари са творци – може би най-големите!“, изтъкна художникът Матей Матеев.

Изложбата може да бъде разгледана до 5 ноември във фоайето на Аудиторния комплекс.

Подобни статии

Top