Терапия за душата в пловдивската библиотека

Поредната сбирка на инициативата „Аптека за душата“ ще се състои днес в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Този път ще бъде представена темата „Библиотерапия: силата на думите“.

Безспорно, стресът е един от основните фактори за състоянието на душевно безпокойство, страх, несигурност… Той все повече се налага и като причина за нарушен физически баланс на съвременния човек.

Четенето е доказало своята висока положителна ефективност върху психическото състояние на хората. Този негов аспект е залегнал в основата на библиотерапията.

В днешно време все повече лекари, психолози и библиотекари с общи усилия изследват въздействието на четенето върху хора със здравни и психически затруднения, като му определят важна роля в оздравителната терапия.

Подходящата книга, която съответства на характера, настроението и състоянието на човека със здравословни затруднения е не по-малко важна от останалите медикаменти, таблетки, сиропи…

Темата „Библиотерапия: силата на думите“ ще бъде представена от  Стойна Калайджиева – психолог, логопед, консултант по библиотерапия, Тони Петкова и Анета Портева – библиотекари и консултанти по библиотерапия.

Подобни статии

Top