Термометрират всички на летище София заради китайския коронавирус

Сформирана е оперативна работна група, която да следи разпространението на коронавируса в България

Поради създадената епидемична обстановка и с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от възникване на нови случаи, Министерство на здравеопазването препоръчва на гражданите следното:

При пътуване до Китай:

Избягвайте близък контакт с хора с клинични симптоми на респираторна инфекция (висока телесна температура, кашлица, кихане), както и места със струпване на много хора и масови прояви;

Избягвайте консумация на сурова или недобре термично обработена храна от животински произход;

Избягвайте близък контакт с живи или умрели домашни и диви животни или повърхности били в контакт с животни;

Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа;

Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си;

Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето ѝ избягвайте да я докосвате, а след сваляне я изхвърлете веднага и измийте ръцете си;

При възникнали симптоми на остра респираторна инфекция спазвайте т. нар. респираторен етикет – при кихане и кашляне закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си. При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха като свийте ръката в лакътната става, така че с предмишницата да се прокрият носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си.

При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ и споделете с медицинския специалист информация за пътуването си.

За пристигащи от Китай:

В случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване:

Избягвайте контакти с други хора и потърсете медицинска помощ от лекар- инфекционист, а при невъзможност от общопрактикуващ лекар;

Използвайте маска, покриваща носа и устата;

Избягвайте използването на обществения транспорт;

Задължително информирайте медицинските специалисти за подробности за пътуването – дати на отпътуване и завръщане, продължителност на престоя, места, на които са пребивавали, евентуални контакти с болни, посещения на пазари за животни или контакти с животни.

В случай, че симптомите на респираторна инфекция се появят по време на полет, информирайте незабавно за това екипажа на самолета.

Снимка: архив

1 2 3

Подобни статии

Top