Терор във Виена! Загинали са двама цивилни и един нападател, ранени са 14 души - DC news

Терор във Виена! Загинали са двама цивилни и един нападател, ранени са 14 души

Атакувани са били шест места в австрийската столица

Стрелба в центъра на Виена. Загинали са двама души и един нападател. Една от жертвите е починала на място, а втората – в болница от раните си. Ликвидиран е и един от нападателите, съобщи БНТ.

Според разследващите, мъжете са използвали автомати. Един от нападателите е застрелян от полицията. Убит е минувач, а после в болница починала тежко ранена жена.  Ранени са 14 души. Те са в болница, а състоянието на шестима от тях е тежко. Сред пострадалите е полицай. Нападението е извършено в близост до синагога, но засега не е ясно дали тя е била целта на атаката. Издирва се поне още един заподозрян.

Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия, и много хора са били навън по улиците.

Вътрешният министър прикани жителите на австрийската столица да си останат у дома и да избягват центъра на града. Канцлерът Курц определи нападението като терористично.

„Ситуацията е изключително напрегната. Един от извършителите е ликвидиран, но очевидно има още съучастници. Те са добре подготвени и въоръжени с автоматични оръжия. Определено става дума за терористична атака“, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Властите са отправили призив децата от детските градини и учениците да останат вкъщи. Днес учебните заведения работят, но приемат само деца, чиито родители нямат възможност да се грижат за тях днес.

„Нямаме данни за пострадали българи“, заяви посланикът ни в Австрия Иван Сираков.

Предполага се, че атентаторите са членове на „Ислямска държава“. Полицията свързва терористичните акции с тези във Франция от последните дни.

Общо шест места са били атакувани снощи във Виена и шестте са в непосредствена близост до улицата, където е централната синагога в града. В момента на нападението храмът е бил затворен.

Източник и снимки: БНТ

Подобни статии

Top