Тестват безплатно за хепатит и ХИВ в Пловдив

Кампанията е насочена към всички млади хора, както и към хората над 50 години, които е възможно да са носители на вируса на хепатит В и С

До събота (1 декември 2018 г.) в галерията „PLOVEDIV” (ул. Куртевич 3, срещу Писоарите) между 15.00 и 20.00 часа всеки, който се интересува от своето здраве, може да си направи безплатни тестове за хепатит В и С и ХИВ. За целите на изследванията се взима една капка кръв от пръста, а резултатите са готови след 5 минути.

На 1.12.2018 г. тестове ще се провеждат от 10 до 18 часа.

Инициативата за тестването е на галерията „PLOVEDIV” и  Център за сексуално здраве и се провежда в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит. Кампанията е насочена към всички млади хора, както и към хората над 50 години, които е възможно да са носители на вируса на хепатит В и С и да не знаят за това.

Организаторите насърчават мъжете, които правят секс с мъже, да си направят тестове. За да се направят изследванията не е нужно записване предварително на час, всеки желаещ трябва да дойде на място. Няма и ограничения за прием на храна и напитки преди изследването.

Изследването е напълно анонимно, а резултатът се пази в конфиденциалност.

В рамките на седмицата консултант на центъра по ХИВ и хепатит ще предоставя консултации на всеки желаещ.

От началото на годината центърът е направил близо 12 000 теста за ХИВ, хепатит В и С. 65 са положителните ХИВ тестове в София, направени от изследователите на центъра, основно сред момчета и мъже между 19 и 35 години, при които основният риск е сексът без презерватив.

Подобни статии

Top