Тестват пловдивските общински съветници, общинските служители – засега не

Вече позаваме вируса, не можем да спрем живота с нови мерки, коментира директорът на общинското здравеопазване

На този етап не е нужно да се разширява тестването и на общински служители след случая на заразената общинска съветничка от ГЕРБ д-р Ирина Казанджиева. Това обяви ръководителят на Общинския кризисен щаб в Пловдив д-р Калин Калинов, който оглавява и дирекция „Здравеопазване“, съобщава Радио Пловдив.

Припомням, че в рамките на два дни от днес предстои тестване на състава на местния парламент. От резултатите ще зависи по какъв начин ще се проведе предстоящотото общинско заседание.

PCR тестове ще бъдат направени и на служителите от администрацията на местния парламент, съобщи неговият председател Александър Държиков. Той очаква резултатитке от всички тестове да са ясни до вторник вечерта.

Не виждам нищо драматично в нарастването на заболеваемостта в страната и в Пловдив от миналата седмица. Ситуацията е типична, характерна за всяка епидемия„, каза д-р Калинов. По думите му разликата в поведението от времето на извънредното положение и сега в извънредната обстановка се дължи на натрупания опит за поведението на вируса.

Да, вирусът мутира и напоследък поразява по- млади хора, но специалистите следят тази ситуация. Очевидно трябва да преболедуваме, за да постигнем и обществен имунитет. Рестрикциите дадоха своите резултати, не ние живеем в държава, която има своята икономика, хора, които имат своите социални връзки и ние няма как да спрем да живеем, за да блокираме развитието на вируса„.

В този смисъл д-р Калинов обяви, че общината не придвижда да ограничава публичните събитите, но при спазване на индивидуалните защитни мерки.

Подобни статии

Top