Тестват сирените за оповестяване при бедствия в Асеновград и Пловдив - DC news

Тестват сирените за оповестяване при бедствия в Асеновград и Пловдив

Вижте кога и в колко часа.

В изпълнение Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност, предстои тестване на сирените в първия работен ден на октомври.

В тренировката са включени и интегрираните към НСРПО локални системи за оповестяване (ЛСО) , включително и тази, на „Калцит“ АД в Асеновград. Същите ще бъдат тествани за интеграцията и функционалните възможности при реалното им задействане.

Тренировката ще се извърши от 11:00 ч.  За целта на предстоящите тестове ще прозвучат акустични сигнали от сиренните системи. Ще се излъчат и гласови съобщения за техническа проверка. Община Асеновград информира гражданите за предстоящото тестване на сирените, с цел недопускане на паника сред населението.

И в Пловдив днес ще бъдат тествани сирените в 11.00 ч., съобщиха от пресцентъра на МВР. Ъе бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.
Тренировката ще се извърши за проверка на техническото състояние на националната система и за обучение на населението.

Подобни статии

Top