Тежка техника влиза в Каравелово и Богдан, за да разчисти деретата на реките - DC news

Тежка техника влиза в Каравелово и Богдан, за да разчисти деретата на реките

Целта е да не се допусне ново водно бедствие

В карловските села Каравелово и Богдан, които бяха наводнени през есента на миналата година, започва работа на тежката техника, за да се разчисти тинята от деретата на реките, съобщи БНТ.

Беше обявено частично бедствено положение заради застрашителното покачаване на нивото на река Стряма. Причината са обилните дъждове и снеговалежи, което води до свличането на много наноси от Средна гора.

Хората са притеснени, че на места водите са на малко разстояние от дигите и отново може да бъдат залети. За да бъде решен проблемът трябва да бъде изготвен и реализиран проект, който да бъде финасиран от държавата.

„Във високата част на речните корита влиза верижна техника и започва удълбочаване, за да не се допусне ново водно бедствие. В момента няма непосредствена опасност за живота и здравето на хората и за имотите. Три месеца от речните корита са изнесени, от улиците и дворовете над 3 милиона куб. метра наноси. В Средна гора, в подстъпите над Каравелово, Богдан и Слатина лежат още няколко милиона куб. метра наноси – пясък, камъни и почва“, каза Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово.

По думите му причината за тези мерки са наносите, слезли от Средна гора в последните дни. Дълбочината на коритата на реките в горната част на селаката Каравелово и Богдан от 2,70 м, е намаляла до 60-70 см. Заради това общината взема тези превантивни мерки, добави Кабаиванов. По думите на карловския кмет към момента няма опасност за населението на двете села.

Снимка: karlovopress.com

Подобни статии

Top